FB_IMG_1570283788995-2.jpg

Onze zoon met autisme zit op voetbal

Moeder Nicole (46), vader Ton (49) en zoon Roy (11) vormen samen een gezin. Roy heeft autisme, wat in 2016 werd gediagnosticeerd. Roy zit op voetbal.

‘Hij reageert nou eenmaal anders dan wij, dus daag hem niet uit. Hij is ons teammaatje en onze beste verdediger.’

De ouders van Roy wisten al langere tijd dat er iets speelde bij Roy en waren opgelucht toen eindelijk de diagnose autisme binnen kwam. Een typische dag bij Nicole haar gezin thuis ziet er als volgt uit: het gezin staat op, eet gezamenlijk, Roy neemt zijn medicatie en gaat daarna naar school. Na school gaat Roy naar de BSO of komt naar huis om even rustig bij te komen. Na een uur bijkomen gaat hij spelen of gamen tot etenstijd, dan is er rust tot 20.30 uur en dan naar bed.   

 

Genieten en uitdagingen

Nicole en Ton genieten van alles bij Roy. De grootste uitdaging is om geduld te bewaren als het soms langer duurt voordat Roy iets doet én om hem weer rustig te krijgen na een boze bui.

De omgeving heeft soms geen begrip voor Roy, maar Nicole geeft aan: ‘Als ik rustig uitleg hoe je Roy moet benaderen en waarom hij soms zo doet, dan snappen ze het wel. En soms als mensen echt geïnteresseerd zijn, dan laat ik Roy zijn eigen gemaakte ‘gebruiksaanwijzing’ lezen. In deze gebruiksaanwijzing staat hoe je het beste met Roy kunt omgaan.’

 

Autisme en voetbal: teamsport

Roy zit op voetbal, in een regulier team. Hij geniet hier enorm van en gaat met plezier. Het wordt lastig als anderen zich niet aan de regels van het voetbal houden en de andere partij hem aan het uitdagen is. Hij vindt het dan lastig om zijn kalmte te bewaren en erboven te staan. Zijn teammaatjes en de trainer nemen Roy zoals hij is; ze weten niet beter. Het mooiste moment met voetbal was dat er een keer iets gebeurde en Roy zijn teammaatjes tegen het andere team zeiden: ‘Hij reageert nou eenmaal anders dan wij, dus daag hem niet uit. Hij is ons teammaatje en onze beste verdediger.’

Nicole: ‘Ik stuur altijd bij het nieuwe voetbalseizoen als er nieuwe trainers zijn een app over Roy met hoe de trainer kan reageren. Ik laat ook altijd Roy zijn gebruiksaanwijzing lezen. De huidige trainer gaat er super mee om, is rustig en legt zonder problemen meermalen dingen uit. Hij neemt Roy ook apart en legt alles goed uit met duidelijke voorbeelden.

De gebruiksaanwijzing maakte Roy zelf samen met de Banjaard, een traject dat vanuit de BSO werd opgestart. Daar leerden Nicole en Ton ook hoe je Roy het beste kunt benaderen en dat zijn informatieverwerking langer duurt, dus je niet te veel achter elkaar moet zeggen.

 

Het aanleren van belangrijke vaardigheden bij voetbal

Roy leert belangrijke vaardigheden bij voetbal: samen spelen, ergens boven leren staan, soms ook geduld. Nicole geeft nog als tip mee om dit artikel te lezen over teamsporten en autisme: Autisme en teamsport gaan wel goed samen.

 

Ervaringen van andere ouders: autisme en (team)sport

KOEKIE vroeg haar volgers: ‘Zit jouw zoon of dochter met autisme ook op een (team)sport? Zo ja, hoe gaat dit? Ik ben benieuwd naar ervaringen van verschillende ouders!’ Deze reacties kwamen binnen.

 

Voetbal

“Onze dochter zit ook op voetbal. In het meidenteam zat ze niet op haar plek, omdat zij voor het plezier gingen en mijn dochter heel fanatiek is. Dat botste. Nu zit ze in een gemengd team (6 jongens, 3 fanatieke meisjes) en heeft ze het super naar haar zin. Het duel aangaan is spannend, maar daar is ze enorm in gegroeid.”

“Onze kleinzoon zit op voetbal bij zijn begeleider. Jeugd van 10 t/m 16 jaar, allemaal met autisme. En hij vindt t geweldig.. Leeftijd maakt geen verschil, ze zijn ook heel respectvol naar elkaar toe…. En moedigen elkaar aan.”

“Zoon in keeperschool gaat heel goed. Zorgen voor voldoende uitdaging en wat belangrijkste is: hij wordt aanvaard zoals hij is en kunnen heel goed om met hem. In clubs afhankelijk van de trainers.”

“Onze zoon heeft jaren op voetbal gezeten , was verdediger en iedereen wist dat dat zijn plekje was. Werd geaccepteerd zoals hij was en is er sociaal van gegroeid.”

“Onze zoon van zes zit sinds kort op voetbal. Hij vindt het geweldig en het lijkt goed te gaan. Vooralsnog veel begrip op de club. We gaan het zien.”

“Mijn dochter zit op voetbal, is nu 16. Achterin verdedigend is haar plekje. Ze heeft een taak en heeft goed overzicht als er een lange pass naar voren moet. Vooral ook t sociale stukje in een teamsport was nog weleens lastig maar hoe ouder ze werd hoe beter t ging. 3 jaar gevoetbald onder 2 geweldige trainers. Die wisten wat ze had. Konden lezen en schrijven met haar. Nu krijgt ze nieuwe trainers dat is altijd weer spannend. We zullen zien hoe ‘t weer gaat komen.”

“Mijn kleinzoon heeft gevoetbald in een G-Team daar deed hij het super leuk.”

“Mijn zoon zonder diagnose maar met vermoeden van, speelt voetbal en wil alleen verdediger zijn om het overzicht te kunnen behouden. Zetten ze hem toch ergens anders, is hij over zijn toeren en eindigde hij steeds naast het veld omwille van woedebuien. Ik denk dat het staat of valt met de trainer. Onze zoon heeft een half jaar in het laatste team van zijn leeftijd gezeten. De trainer gaf steeds aan dat hij iets moest doen waarvan hij vooral zag dat zijn teamgenoten dat niet deden. Hij was ook wat bang voor harde ballen, dus na een half jaar snel gestopt.”

 

Honkbal

“Onze zoon zit al jaren op honkbal en heeft het prima naar zijn zin. Toen hij dit jaar in een nieuw team kwam vond hij het in het begin lastig, maar nu vindt hij het super leuk en voelt hij zich helemaal op zijn gemak. Voor hem is het fijn dat hij in teamverband speelt maar als hij eenmaal aan slag is moet hij het toch zelf doen. Deze combi is voor hem heel fijn.”

 

Korfbal

“Onze dochter van 8 doet aan korfbal, en dat nu al ruim een jaar (net na de 1e corona uitbraak). Ze heeft met haar team een aantal wedstrijdjes mogen spelen, competitie lag daarna stil. Ze is blijven trainen en vind het geweldig! Trainsters weten wat er speelt, de ouderen kinderen betrekken haar erbij. En het mooiste van alles is dat ze afgelopen zaterdag tweede is geworden tijdens een toernooi met haar maatje. Ze deed mee aan een koppelschiettoernooi voor de eerste keer. Dan ben je ontzettend trots op je kind.”

“Korfbal is zo leuk. Onze zoon doet dit nu een jaar en wordt geaccepteerd.”

“Beide dochters al jaren met volle tevredenheid op korfbal. Korfbal is heel erg open. Mooie van een gemengde teamsport. Alles en iedereen is welkom. Bij mijn dochter zit ook een transgender meisje. Hoeft niet van sport of team te wisselen, kan gewoon is haar huidige team doorspelen, zou bij meer sporten zo moeten zijn.”

“Onze zoon speelt korfbal. Dat gaat geweldig en hij bloeit ook helemaal open dankzij de ’teamspirit’.”

 

Paardrijden

“Onze zoon op paardrijden, hij wordt er rustig van en leert met het dier om te gaan.”

 

Waterpolo

“Onze zoon zit op waterpolo. Gaat hartstikke goed. Zolang ze de opdrachten maar goed en duidelijk uitleggen. Wisseling van team vindt hij wel vervelend en eng. Trainers weten het, team weet het. Wij waren in het begin huiverig voor de aanrakingen waar hij moeite mee had. Maar ook dat ging goed.”

 

Basketbal

“Ik doe aan basketbal. De communicatie naast het veld gaat niet zo vlot, maar op het veld kom je wel wat los.”

“Zoon van 13 zit op basket. Op het veld staat hij er, geeft zich 200 %. Op sociaal vlak, dus naast het veld, loopt het meestal mis. Zoon van 7 startte ook met basket, maar dit lukte helemaal niet en is ermee gestopt.”

 

Scouting

“Scouting gaat heel goed, in tegenstelling tot andere sporten. Die leiding is heel opmerkzaam. Die doen ook echt iets als de kinderen iets melden. Bij scouting hebben ze wat jonge leiding, maar die pakken het prima op. Meerdere leiding op 1 groep is ook erg fijn. Jongste zoon en middelste dochter zitten er al 6 jaar bij. Kunnen daar echt zichzelf zijn.”

 

Autocross

“We hebben met de oudste alles geprobeerd van teamsport tot judo tot clubs allemaal niets… Met ongeveer 14 jaar kennis gemaakt met de autocross en nu is hij 18 jaar, 2 x kampioen geweest en socialer dan tevoren. Was ook van kleins af een autogek.”

 

Geen enkele sport lukt

“Onze zoon wil van alles proberen maar houd jammer genoeg niks vol. Waarschijnlijk wegens onbegrip omdat toen zijn diagnose nog niet gesteld was. Ondertussen heeft hij een afkeer van verplichte dingen en krijgen we hem niet meer gemotiveerd om te sporten, tot grote spijt van mij.”

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingOnze zoon met autisme zit op voetbal

1 comment

Join the conversation
  • Boris - 20 juli 2021 reply

    Ik Ben geen Ouder, maar ik heb zelf ook Autisme, ook ik doe aan een teamsport.
    Ik ben deel van een Zwaardkunstvereniging, wat is dat nu precies?
    Een groep die oude technieken vanuit de middeleeuwen bestudeerd en vervolgens in showvorm opvoert voor publiek, bij grote evenementen.
    ook geven we veel kinderen les in de manieren van het zwaard.

    Ik herken mijzelf heel erg in het verhaal van Roy, ook ik heb een eigen gebruiksaanwijzing, en de mensen in mijn groep accepteren mij zoals ik ben.
    Nu ben ik wel al 30 en ben ik lid geworden van deze groep toen ik 19 was, inmiddels ben ik al 11 jaar lid.
    Deze groep heeft mij enorm veel gebracht, je doet iets samen en je hebt het gevoel dat je ergens deel van uitmaakt.
    vertrouwen hebben in je partners is iets wat mij er het beste van is bijgebleven, en daardoor ga je elke keer weer met groot plezier naar de trainingszaal.
    Ik heb van deze groep geleerd dat het niet uitmaakt, “Wat” je hebt, ik word geaccepteerd en ik accepteer de rest voor wie ze zijn.
    ik hoop dat Roy nog lang mag blijven voetballen in dit team, goeie teammaten zijn vrienden voor het leven.
    Groetjes
    Boris

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding