Hulphond.jpg

Dag thuiszorg, hallo hulphond

Ik ben Petra, getrouwd en samen hebben we drie kinderen met alle drie ASS. Ook hebben wij twee onmisbare autismehulphonden in opleiding. Dit blog ‘Dag thuiszorg, hallo hulphond’ gaat over onze autismehulphonden.

‘De hond laat  zeker niet de beperking verdwijnen, maar kan het wel makkelijker en dragelijker maken.’

Mijn oudste (15) doet dit jaar examen MAVO. Mijn meis (13) is een jaar geleden uit de leerplicht gegaan, ze gaat nu dagelijks naar dagbesteding op een paardenzorgboerderij. Voor haar tweelingbroertje, zijn we nog zoekende welke vorm van onderwijs of dagbesteding passend is. Bij mijn tweeling gaat de autisme samen met veel angsten. Met drie speciale pubers in huis is het altijd druk en regelmatig  zwaar en explosief, maar gelukkig is er ondanks alles ook plaats voor mooie en dierbare momenten samen!

 

Dag thuiszorg

Niet te geloven, wat was ik kwaad. Een dag voordat onze nieuwe thuiszorgmedewerker zou beginnen belt ze af. De werktijden zijn toch niet passend. Ik had zo gehoopt dat er eindelijk rust zou komen, de thuiszorgorganisatie was zo enthousiast over deze kandidaat, wat een teleurstelling. De afgelopen maanden hadden we al zoveel personeelswisselingen gehad. Tranen biggelden over mijn wangen, Rifky onze trouwe labradoodle sprong op mijn schoot en liet zich geduldig knuffelen. Na de tranen maakten we samen een grote wandeling over de dijk en voelde ik me weer voldoende opgeladen om de kinderen het nieuws te vertellen.

De aanvraag

Het is 2 jaar later, het vertrouwen in de thuiszorg hebben we nooit meer opnieuw opgebouwd. We roeide met de riemen die we hadden, we  vonden veel steun bij onze twee trouwe honden. Mijn meis was op het behandelcentrum begonnen met paardentherapie en steeds meer ervaarde wij hoeveel dieren tot steun kunnen zijn.

Keer op keer blijft het bijzonder om te zien hoe een knuffel van de kleine Jojo of van de lieve Rif tot troost kan zijn. Steeds vaker ervaarden we dat onze Rif ongemerkt zoveel bescherming en steun gaf. De knuffel na een zware schooldag was meer dan een knuffel, het was een moment om de dag een plaats te geven. Tijdens het samen spelen met de honden konden de kinderen de wereld om hun heen vergeten.

Hoe bijzonder, en fijn voor onze nachtrust dat Rif door te slapen bij mijn jongste de nachtmerries van hem kon doen verminderen.

De angsten van de  tweeling nam met het ouder worden toe. De omgeving en zeker ook school stelt meer verwachtingen, er wordt meer zelfstandigheid verwacht. De wereld werd ieder jaar moeilijker en ingewikkelder. Te groot en te onduidelijk.

Wij troffen het met een meedenkende jeugdhulpverlener van de gemeente. Een hulpverlener die binnen ons gezin de kracht, steun en liefde van en voor onze honden zag. Na vele gesprekken over de kracht van de honden deden we een aanvraag voor hulphonden. De aanvraag was akkoord en we kregen een PGB voor mijn meis en zoontje, ieder een eigen hulphond!

Een zoektocht

Onze gemeente had nauwelijks ervaring in het vergoeden van een autisme hulphond en al snel bleek dat het zoeken naar een officiële hulphond nog best een uitdaging is! Om te beginnen is er een groot verschil tussen een hulphond, therapiehond of buddyhond.

Omdat voor onze  tweeling de buitenwereld  vaak te hard, te groot en te onduidelijk is vinden wij ook buiten de steun van de honden ontzettend belangrijk. Omdat alleen een officieel erkende hulphond overal toegang heeft en dus overal de zo belangrijke steun kan geven vielen er voor ons vele instanties af. Om een Europees erkende hulphond op te leiden moet de opleider aangesloten zijn bij de ADE.u/ ADI.

In Nederland is er helaas heel veel wildgroei bij opleiders. Verdrietig genoeg zijn er talloze hondenscholen die beweren dat hun ook een erkende hulphond kunnen opleiden. Ook wij werden in eerst instantie verleid om te gaan samenwerken met een (bleek later) niet erkende opleider. Het liep uit op een verdrietige en pijnlijke ervaring. Want ook al geven de honden zelf onvoorwaardelijke liefde en trouw, de opleiding  valt of staat met de betrouwbaarheid van de opleider.

Ook in deze ervaring kregen wij gelukkig opnieuw steun van onder andere de jeugdhulpverlener van de gemeente. Wij vonden samen een opleider die bij ons paste en na opnieuw een wachtlijst zijn we nu dan eindelijk bezig om voor onze tweeling ieder een hulphond op te leiden!

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

 

Hallo hulphond

Mijn meis is afgelopen oktober  samen met haar koningspoedel Liebe begonnen aan de opleiding bij Bultersmekke. In een korte periode hebben ze een enorm sterke en bijzonder band ontwikkeld. Haar trouwe lieverd steunt haar nu al bij ontelbare situaties. De training zijn zeker niet altijd makkelijk want immers moeten ook de moeilijke situaties getraind worden, maar ze zijn een ijzersterk team met een onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.

Mijn zoontje is een maand geleden begonnen met de training. Hij begon later aan de opleiding omdat wij ondervonden dat helaas niet iedere hond stabiel genoeg is om de mooie maar zware taak van autisme hulphond te volbrengen. Het was een moeilijke periode maar ook hier zijn wij met de steun van de honden uitgekomen. Wij zijn dan ook zo dankbaar en gelukkig dat onze lieve trouwe Labradoodle Rifky, die al zoveel jaren vertrouwen geeft en een meer dan bijzondere band heeft met ons allemaal nog geschikt bleek voor de opleiding. Naast zijn geweldige rol als onmisbare huisvriend vormt hij nu ook een topteam met mijn zoontje en genieten ze beide van de opleiding.

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden voor een hulphond zijn enorm. Onze coach die wekelijks thuis komt voor de training heeft talloze ideeën en tips die voor zowel de kinderen als voor de hond zorgen voor ontspanning en steun. De hond laat  zeker niet de beperking verdwijnen maar kan het wel makkelijker en dragelijker maken. Daarbij is het ontzettend belangrijk om goed te beseffen dat een hulphond zeker niet alleen een hulp is. Het is ook een hond. Een hond die naast al zijn mooie taken ook een aantal keer per dag uitgelaten moet worden, een hond die kan ravotten op het strand, recht heeft op een lange boswandeling en een goede verzorging.

Heb jij ook veel steun aan jouw (hulp)hond, heb jij bewust voor een erkende opleider gekozen of juist bewust gekozen om geen opleiding te volgen? Heb jij misschien een ander huisdier die voor jou een onmisbare steun is?  Leuk als je het in een reactie hieronder laat weten.

Ik schreef ook het blog mantelzorger onderwater en dag van de leerplicht. Voor meer foto’s en verhalen van ons kan je een kijkje nemen op de website www.petrapraat.com of facebook van petrapraat.

Lieve groetjes,

Petra

Boekentip:

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingDag thuiszorg, hallo hulphond

1 comment

Join the conversation
  • Kristin Van den Kieboom - 15 maart 2020 reply

    Ik heb een autoimmuun ziekte en heb echt een hond nodig tegen stress periodes,als er een hond komt te overlijden wordt ik er letterlijk heel ziek van, zo heb ik al vasculitis op mijn hersenstam en ogen gehad,mijn nieren, lever en andere levensnoodzakelijke organen ,ik heb een jonge harlijkpoedel die me heel goed aanvoelt,heel gehoorzaam is,ik wil hem gebruiken als hulphond of assistentie hond omdat ik zonder hem niet verder wil gaan in het leven, hij is bijna 2jaar en luistert bijna perfect,hoe kan ik aan zo’n tuigje komen want hij is altijd bij me

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding