portrayal-89193_1280.jpg

Mag ik meedoen? | Boek in de praktijk

Hallo, Mijn naam is Mel (43). Ik ben getrouwd met Frank (43). Samen hebben wij vier prachtige kinderen: Sam (6), Max (6), Jonathan (8) en Lieve (9). Drie van hen hebben autisme. Ik ben gaan schrijven over de impact van autisme op mijn gezin om mijn gedachten te ordenen en gebeurtenissen te verwerken.

Fantastischer is het om te ervaren dat ik niet alleen sta! Op Mamaplaats.nl deel ik mijn verhalen in de hoop dat de kennis van autisme toeneemt. Ik vind het superleuk om daarnaast voor KOEKIE mijn belevenissen te koppelen aan leesboeken die ik heel nuttig vind. Vandaag wil ik het graag hebben over het boek ‘Mag ik meedoen?’

 

Mag ik meedoen?

Voor Sam (6 jaar) is het niet makkelijk om aansluiting te vinden met andere kinderen. Door autisme zijn de sociale regels voor hem ingewikkelder dan voor een kind zonder autisme. “Maar mama… Als het mijn idee is, dan moeten anderen toch volgens mijn regels meespelen?” Moedeloos. Verdrietig. En ook wel boos, wordt hij er van. Hij begrijpt er niets van.

Bovendien vindt hij het enorm frustrerend als anderen vanwege zijn articulatieproblemen niet begrijpen wat hij bedoelt. “Jij praat geen Nederlands”, hoort hij regelmatig, waarna zijn opmerkingen verder maar genegeerd worden. Het is een pijnlijke, maar wel heel begrijpelijke reactie, want voor een buitenstaander is Sam nauwelijks verstaanbaar. Dat maakt hem heel onzeker.

Aan de buitenkant is er allemaal niets van te zien. Toch is altijd snel duidelijk dat er iets mis is. Maar wat? Sam is niet zwakbegaafd. En ook niet asociaal. Hij heeft ‘gewoon’ een communicatiehandicap. Die wordt in zijn geval veroorzaakt door autisme (ASS) en een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dat wil eigenlijk zeggen dat bij Sam de taalontwikkeling anders verloopt, omdat zijn hersenen taal minder goed kunnen verwerken.

Een taalachterstand is dus niet hetzelfde als een taalontwikkelingsstoornis. Een achterstand kan ontstaan doordat een kind weinig taal aangeboden krijgt. Bij een ontwikkelingsstoornis is er een beperkt aangeboren vermogen om taal te leren. Zo’n 5 procent van alle kinderen heeft een TOS. Dat is lang niet altijd in combinatie met autisme. De precieze problemen met spreken en begrijpen van taal, zijn bij ieder kind met een TOS anders. Maar met de juiste extra hulp kunnen deze kinderen goed meekomen.


Hoe herken je TOS?

Een gezonde taalontwikkeling verloopt bij kinderen automatisch. Onderstaande signalen kunnen duiden op een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

  • Het kind is stil en praat weinig
  • Het kind spreekt onverstaanbaar
  • Onjuiste werkwoordvormen, kromme zinnen
  • Onsamenhangende verhalen
  • Woordvindingproblemen
  • Moeite met begrijpen van langere zinnen en meervoudige opdrachten

Via de huisarts en logopedist kun je een onderzoek aanvragen bij een Audiologisch Centrum.


Vriendenclub

Sam speelt dus vaak alleen. Niet omdat hij geen vriendjes wil maken. Integendeel, zelfs. Net als ieder kind zoekt ook hij naar aansluiting. Maar waar zijn broers en zus hem goed kunnen volgen, lijkt hij in de buitenwereld bij geen enkel clubje welkom. Simpelweg omdat hij niet de juiste taal spreekt.

In het prachtige prentenboek ‘Mag ik meedoen?’ van John Kelly heeft eend hetzelfde probleem. De leeuwen willen eend niet bij hun leeuwenclub omdat hij niet kan brullen. De slangen willen eend ook al niet in hun slangenclub, omdat hij niet kan sissen. Maar dan verzint eend wat mij betreft een gouden oplossing: hij richt een eigen club op! En laat de andere dieren daar nu supergraag bij willen horen…

Onze Sam zit boordevol originele ideeën. Hij durft Groot te denken. Gek. Anders. Mijn advies aan Sam is daarom om vooral zijn eigen weg te volgen. In zijn eigen taal, die hoort bij hem en maakt hem uniek. Blijf er wel voor open staan als een ander interesse toont in jou, Sam. En vraag dan of de ander met jou wil meedoen. Spreek samen regels af waarin jullie je allebei goed kunnen vinden. Dat kun je leren, écht. Thuis en op school helpen we je daarbij.

Op het speciale basisonderwijs ontdek je snel dat het in het leven niet draait om de buitenkant maar om wie je van binnen werkelijk bent. Dat is namelijk wat je écht speciaal maakt. En jij bent een fantastische eend, Sam. Dus wanneer richt jij een eigen club op?

Welke prentenboeken hebben jou thuis geholpen om ingewikkelde kwesties met jonge kinderen te bespreken? Laat het mij weten, ik hoor het graag.

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingMag ik meedoen? | Boek in de praktijk

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding