boys-932728_1280.jpg

Tijger-Tijger is het waar? | Boek in de praktijk

Hallo, Mijn naam is Mel (43). Ik ben getrouwd met Frank (43). Samen hebben wij vier prachtige kinderen: Sam (6), Max (6), Jonathan (8) en Lieve (9). Drie van hen hebben autisme. Ik ben gaan schrijven over de impact van autisme op mijn gezin om mijn gedachten te ordenen en gebeurtenissen te verwerken. In dit blog deel ik mijn ervaring met het boek ‘Tijger-Tijger is het waar?’

Fantastischer is het om te ervaren dat ik niet alleen sta! Op Mamaplaats.nl deel ik mijn verhalen in de hoop dat de kennis van autisme toeneemt. Ik vind het superleuk om daarnaast voor KOEKIE mijn belevenissen te koppelen aan leesboeken die ik heel nuttig vind.

Tijger-Tijger, is het waar?

 

Tijger-Tijger is het waar?

Vaak zijn het niet zo zeer de gebeurtenissen zelf, waardoor je je ongelukkig voelt. Het zijn je eigen gedachten over de gebeurtenissen. Die maken dat je je ongelukkig voelt. En waar je omstandigheden meestal niet kunt veranderen, heb je wél invloed op de manier waarop je er zelf naar kijkt. Het  prentenboek ‘Tijger-Tijger is het waar?’ van Byron Katie, gaat over de kracht van je eigen gedachten. De schrijfster legt met een aansprekend verhaal in duidelijke taal uit dat het helemaal niet zo moeilijk is, om je eigen geluk te creëren.

Lieve (9 jaar) heeft erg veel last van negatieve gedachten. “Ik doe het vast niet goed.” Dat is de basisgedachte van waaruit bij Lieve de meeste ellende ontstaat. Gevoed door perfectionisme en onzekerheid winnen haar donkere gedachten steeds meer ruimte in haar hoofd. Als Lieve vanwege autisme overprikkeld raakt, is er helemaal geen houden meer aan. De negativiteit is dan zó destructief, dat we ervoor hebben gekozen om met Lieve naar cognitieve therapie te gaan. Hier leert Lieve op een andere, meer positieve manier te kijken naar situaties.

Wie gebeurtenissen in het leven namelijk voortdurend vanuit een negatief standpunt bekijkt, wordt nu eenmaal eerder angstig, somber of geïrriteerd.

Alweer zo’n rotdag

Eigenlijk bouwt de negativiteit zich bij Lieve precies hetzelfde op als in het verhaal van Tijger-Tijger. In het prentenboek ‘Tijger-Tijger is het waar?’ beleeft de hoofdfiguur een rotdag. En als je eenmaal hebt besloten dat het wéér een rotdag is – zo werkt dat bij Lieve ook – dan word je daarin voortdurend bevestigd. Zo wordt Tijger-Tijger bijvoorbeeld op school bij sport als laatste gekozen. Zijn ouders luisteren niet naar hem. En zijn beste vriend wil liever met iemand anders spelen. Het zijn stuk voor stuk vervelende situaties die voor Lieve enorm herkenbaar zijn.

 

Is het waar?

Uiteindelijk concludeert Tijger-Tijger verdrietig: “Niemand ziet mij staan. Niemand vindt mij aardig. Het maakt niemand uit of ik er ben of niet. Het leven is zo oneerlijk.” Gelukkig helpt Schildpad te onderzoeken of het wel helemaal klopt wat Tijger-Tijger denkt. Schildpad laat Tijger-Tijger inzien wat zijn gedachten met hem kunnen doen. Vervolgens draait Schildpad de negatieve gedachten om in iets positiefs. Bijvoorbeeld: “Iemand ziet me staan en vindt me aardig.” Zou dit waar kunnen zijn? Tijger-Tijger merkt dat hij zich van deze gedachte eigenlijk direct gelukkiger voelt. Uiteindelijk besluit Tijger-Tijger in het vervolg altijd te onderzoeken of zijn nare gedachten waar zijn of niet. Maar hij weet nu dat ze dat waarschijnlijk nooit zijn.


Zelf aan de slag

De basis voor het verhaal ‘Tijger-Tijger is het waar?’ is The Work van Katie Byron.

  1. Is de negatieve gedachte die je hebt waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die negatieve gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
  5. Keer de negatieve gedachte nu om in iets positiefs en zoek tenminste drie voorbeelden in je leven waar de omkering waar is.

Zie www.thework.com/nederlands voor meer informatie.


Beter kan ik Lieve niet uitleggen hoe het zit met de kracht van gedachten. Dat is wat je leert, bij cognitieve therapie: je eigen gedachten kunnen je helpen of ondermijnen. Welke prentenboeken hebben jou thuis geholpen om ingewikkelde kwesties met (jonge) kinderen te bespreken? Laat het mij weten, ik hoor het graag!

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingTijger-Tijger is het waar? | Boek in de praktijk

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding