fernando-brasil-XM_2oqcbpIQ-unsplash.jpg

Een heel lange burn out | Autisme en Diagnose

“Onmeetbaar is de grootste winst: de gewonnen tijd voor mijzelf. De diepe dalen zijn er nog steeds – maar korter. Het schuldgevoel richting de kinderen over mijn eigen falen is er nog steeds – maar krijgt minder ruimte”.

Marleen is moeder van 2 jongens van 9 en 11 en de oudste heeft autisme. Samen hebben Marleen en ik de online KOEKIE Cursus ‘Autisme en Diagnose’ geschreven. Zij heeft een turbulente periode achter de rug en kwam 8 jaar geleden in een burn-out terecht. Een burn-out die begon vanuit de thuissituatie met haar kinderen: lange dagen vol met boze, lastig te hanteren buien van haar oudste zoon en ruzies tussen de beide broers onderling. ’s Nachts opladen lukte niet doordat beide kinderen het tot hun 5e levensjaar 1 tot 3 keer op een schreeuwen zetten. Opladen lukte niet omdat ze door bleef gaan met alle regeldingen en aanpassingen thuis en in de omgeving en lastig kon dealen met gevoelens van schuldgevoel, falen, aangekeken worden op het gedrag van haar kinderen en dat geen enkele aanpak leek te werken.

De afgelopen jaren heeft zij het wiel grotendeels zelf uitgevonden en voelde zich vaak op zichzelf aangewezen. Zij leerde om te gaan met haar angsten en onzekerheden door veel te investeren in gesprekken met hulpverleners voor zichzelf en voor de kinderen, zich goed in te lezen in autisme en gedrag en de vele tips die ze kreeg uit te proberen in de praktijk. Zo leerde zij zichzelf en haar kinderen steeds beter kennen en weet zij steeds beter een manier te vinden om meer balans te brengen binnen het gezin en is er meer ruimte voor plezier.

Alle energie en tijd die ze hierin heeft gestopt, wil ze anderen graag zoveel mogelijk besparen. Door mee te werken aan deze cursus en jou als ouder alle informatie en tips te geven die zij in de loop der jaren heeft verzameld, hoopt zij andere gezinnen te helpen ook meer die balans te vinden.

Nog steeds leert Marleen elke dag bij en is na al die jaren, na regelmatig vallen en opstaan, bijna hersteld van haar burn-out.  

Marleen schrijft een openhartige blogreeks over de periode waarin haar zoon de diagnose autisme kreeg. Dit is het tweede blog. Lees ook haar eerste en derde blog in deze serie: Hoera mijn kind heeft de diagnose autisme, Zorgen over het gedrag van mijn kind.

 

“IK BEN ZELF VERANTWOORDELIJK VOOR MIJN GELUK”

 

Dit is wel een héél lange burn-out

Ik ben bijna hersteld van mijn derde burn-out. Althans, ik dacht een jaar geleden dat dit mijn derde burn-out was. Inmiddels weet ik dat ik nooit echt hersteld ben van die eerste burn-out van 9 jaar geleden en ik dus nog in die burn-out van toen zit. Een wel heel lange burn-out die zijn ups en downs kende en regelmatig ook helemaal weg leek. Maar dat was ‘ie niet. Ik werd er krankjorum-gek van. Wat moest ik nou nog doen om weer duurzaam – vol vertrouwen – zonder terugval deel te kunnen nemen aan werk, sociale contacten en de zorg voor mijn kinderen?

De ommekeer

De ommekeer kwam pas medio 2018. Dat was het besef dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn geluk. Natuurlijk wist ik dat al, en hoorde en las ik dat vaak – maar het écht begrijpen – echt laten landen en ernaar handelen – dat was pas vorig jaar. En  dat was voor mij die duurzame weg naar verandering – voor meer ruimte om weer mijzelf te kunnen zijn – en de balans te vinden tussen al mijn verschillende rollen. En wat heeft mij dat al een hoop opgeleverd.

 

Wat is er veranderd?

Er is een aantal heel mooie dingen te noemen wat ik het afgelopen jaar heb bereikt die meetbaar zijn: er is een heel bijzondere man op mijn pad gekomen, ik zie mijn kinderen steeds zelfstandiger en zelfverzekerder worden, ik doe steeds meer werk waar ik energie van krijg!

Onmeetbaar is de grootste winst: de gewonnen tijd voor mijzelf. De diepe dalen zijn er nog steeds – maar korter. Het schuldgevoel richting de kinderen over mijn eigen falen is er nog steeds – maar krijgt minder ruimte. Het binnen laten komen van de intense emoties van mijn kinderen doe ik nog steeds – maar ik betrek het steeds minder op mezelf en kan het meer bij hun laten zonder er zelf aan onderdoor te gaan. En dat levert flink wat extra tijd op – tijd die ik kan stoppen in dat wat belangrijk voor mij is. En wat heel belangrijk voor mij is, is voldoende geduld en energie om te investeren in de opvoeding van én het plezier maken met mijn jongens.

 

Een doorlopend proces

Daarvoor heb ik flink wat grenzen moeten trekken en beslissingen moeten nemen. Grenzen die voorbijgaan aan wie ik eigenlijk zou willen zijn richting de buitenwereld. En die blijkbaar door sommigen als behoorlijk impopulair worden gezien. En dat is oké. Nee, dat probeer ik nog steeds oké te vinden. Want dit is een doorlopend proces. Maar het wordt elke keer een stukje makkelijker en meer eigen. En het levert uiteindelijk veel meer op – al merk ik dat meestal pas op de langere termijn.

Het was makkelijker geweest als ik dit proces over mezelf niet ingedoken was. Als ik mijn kop in het zand had gestoken en erop had gerekend dat ook deze burn-out wel weer weg zou gaan als ik gewoon een beetje tempo zou maken. Maar wat ben ik blij dat ik het proces nu volledig ben aangegaan en ik nu zelfs mijn kennis in een online cursus mag delen met andere ouders – ook wat betreft de zorg voor jezelf! En die kennis geef ik maar al te graag door.

Wanneer je kind een diagnose krijgt staat je wereld op zijn kop en is zelfzorg heel belangrijk. Toch wordt dat vaak vergeten of genegeerd en dat kan vervelende gevolgen hebben. In deze cursus gaan we ook in op deze zelfzorg om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Want er komt veel op je af en het kost veel kracht om jezelf niet te verliezen.

——–

Je kunt de online cursus over autisme en diagnose op elk gewenst moment starten. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Na aanmelding voor meer informatie ontvang je ook 5 persoonlijke ervaringsverhalen van Marleen over het diagnoseproces van haar zoon. 

Ik ontvang graag de gratis ervaringsverhalen van Marleen over de diagnoseperiode van haar zoon en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Diagnose.

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingEen heel lange burn out | Autisme en Diagnose

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding